Waaraan moet ik denken als ik zelfstandig word?
Eerst en vooral moet je voor jezelf uitmaken in wat je nu precies zelfstandig wil worden. Een logische stap zou zijn in de richting van je huidige job, maar het kan even goed een volledige ommezwaai zijn. Het gaat vooral om het volgen van je hart en je verstand. Eens je jouw bedrijfsactiviteiten bepaald hebt, kun je aan de slag gaan met al het praktische en administratieve. Omdat daar heel wat bij komt kijken, zetten we het even voor je op een rijtje.
Een voorbereid man is er twee waard
Als je aan de slag gaat als zelfstandige, moet je eerst goed informeren en zeker zijn van de beslissingen die je zal moeten nemen. Zo moet je jezelf de vraag durven stellen of je wel vaardig genoeg bent om een zaak te runnen.
Een ander belangrijk aspect is het bekijken van je potentieel marktaandeel. Is er vraag naar het product of de service die je wil aanbieden? Vergeet de concurrentie niet te bekijken. Hoe groot ze zijn, maar ook hoe ze iets aanpakken. Kijken mag, toch?
Om te weten of er vraag is naar je product of service kun je een marktonderzoek gaan voeren, afhankelijk van de grootte van je toekomstig bedrijf. Is het kleinschalig? Dan kun je gerust bij kennissen, vrienden of familie te rade gaan. Ben je van plan multimiljonair te worden? Dan voer je best een professioneel marktonderzoek.
Wikken en wegen
Wil je zelfstandig in bijberoep worden? Dat kan! Niet iedereen die op zelfstandige basis werkt, doet dat fulltime. Je kan enkel zelfstandig in bijberoep worden als je een hoofdberoep hebt. De voldoet aan een van deze voorwaarden:
• Je werkt min. 50% als werknemer of ambtenaar buiten het onderwijs;
• Als leerkracht zonder een vaste benoeming vervul je min. 50% van een voltijds uurrooster;
• Als leerkracht met een vaste benoeming vervul je min. 60% van een voltijds uurrooster;
• Je ontvangt een werkloosheidsuitkering of bent op brugpensioen;
• Je ontvangt een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering als loontrekkende.
Een goed ondernemingsplan
In een ondernemingsplan, of businessplan, geef je aan waar je met het bedrijf heen wil gaan. Dit plan is enkel voor intern gebruik, maar je kan het wel gebruiken als extern communicatiemiddel. Met een businessplan stap je naar de bank, leveranciers, eventuele partners of investeerders. Om een lening te verkrijgen, zal de bank vragen naar een sterk businessplan. Op die manier kunnen ze bepalen hoe groot het risico is voor hen.
5 stappen naar jouw bedrijf
Kies je ervoor volledig zelfstandig te worden en wil je een onderneming uit de grond stampen? Dan kan je deze stappen alvast in je agenda zetten:
- Stap naar een bank en open een zichtrekening;
- Bepaal je rechtsvorm of juridisch statuut (BV, NV, VOF…);
- Vraag een ondernemingsnummer aan;
- Check of er extra vergunningen nodig zijn voor je bedrijfsactiviteit & vraag ze aan;
- Kies een boekhouder en sociale verzekeringsfonds. Zij staan in voor nuttig advies en de nodige begeleiding van je zaak.
Eens je deze stappen vervult hebt, kun je beginnen met alle praktische zaken zoals het investeren in goederen of het aankopen van een bedrijfsvoertuig.