Welke invloed heeft de coronacrisis op het bouwmateriaal?

Bouwmaterialen coronacrisis

Dat COVID-19 voor vele sectoren heel wat roet in het eten heeft gegooid, dat weet iedereen. Voor verschillende sectoren staat er tegenover de coronacrisis een prijsstijging. Hoofdzakelijk ligt de oorzaak bij materialen die duurder geworden zijn door een moeilijker transport of een tekort. Denk maar aan koffiebonen, graan, tarwe… het zijn allemaal voorbeelden van ingrediënten die we (bijna) dagelijks consumeren. Maar hoe zit het met de kosten van het bouwmateriaal?

  

Tot 50% duurder

Heel wat bouwmaterialen zijn een pak duurder geworden sinds corona de wereld overnam. Uit een enquête van de Confederatie Bouw die eind september 2021 werd afgenomen, bleek dat 6 op 10 bedrijven in vergelijking met dezelfde periode in 2020 een prijsstijging van meer dan 15% vaststellen op hun materialen. 12% van die bedrijven sprak zelfs van een stijging van meer dan 50%.

We kunnen concluderen dat de prijsstijgingen voor hout, staal en polyurethaanisolatie het hoogst zijn. De studie toonde aan dat je voor hout moet rekenen op een stijging van maar liefst 45%. Bakstenen, glas en cementproducten zijn vrijwel stabiel gebleven qua prijs.

De prijsstijgingen zijn te voelen in alle takken van de bouwsector, van ruwbouw tot afwerking.

 

Populaire materialen

Ook de productie van de bouwmaterialen heeft een hele tijd stilgelegen. Dat brengt heel wat logistieke problemen met zich mee. Denk maar meubelzaken, die heel wat hout nodig hebben om hun meubelen te kunnen produceren. Wie nu een verhuis in zicht heeft, wacht best niet te lang met het kiezen van meubels. De wachttijden kunnen oplopen tot een jaar en langer. 

 

Tips voor aannemers

Werk je als aannemer? Dan kun je voor bepaalde materialen gaan werken met een dagprijs. Dat houdt in dat je een prijsvoorbehoud voorziet op je offerte en de effectieve eindprijs op het moment van de werken dan doorrekend aan de klant. Dit moet wel expliciet vermeld worden op de offerte. Je leveranciers zullen wellicht werken met een soortgelijk werking. Ook zij zijn afhankelijk van de prijsstijgingen.

Als consument is dit soort prijsbepaling in je voordeel. De prijs kan bijvoorbeeld dalen. Je kan met een gerust hart slapen dat je de correcte prijs betaalt voor je materialen.

 

Hoe ziet jouw bouwproject er dan uit?

Voor wie nu begint aan een bouwproject, privé of professioneel, zal meer budget moeten voorzien. Hoe je het ook draait of keert, de bouwmaterialen zijn nu eenmaal duurder geworden. Je houdt beter ook rekening met de langere levertermijnen. Die kunnen niet voor elk soort materiaal gegarandeerd worden.